Tunnbrödsrulle

Ainekset:

2 kpl ohuita isoja rieskoja
2 kpl pitkää makkaraa tai nakkia
100 g katkarapuja
3 kpl jauhoista perunaa esim. Rosamunda
½ dl majoneesia
½ dl creme fraichéa
½ dl maitoa
1 kpl kevätsipulia
½ kpl tomaattia
2 kpl jääsalaatin lehteä
1 dl paahdettua sipulia
3 rkl sinappia
3 rkl ketsuppia
1 tl paprikajauhetta
2 rkl Herbamare yrttisuolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
3 rkl voita

rulleincredients

Katkarapusalaatti:

Laita majoneesi, creme fraiché, mustapippuri, paprikajauhe, 1 rkl Herbamarea, 1 tl sinappia ja 1 tl ketsuppia kulhoon; sekoita hyvin. Lisää joukkoon katkaravut, sekoita jälleen ja laita jääkaappiin odottamaan.

Perunamuusi:

Pilko perunat kuutioiksi ja lisää kattilaan veden kanssa niin että pinta peittyy, keitä kunnes kypsiä jonka jälkeen kaada vesi pois. Käytä perunansurvinta tai sähkövatkainta muusin tekemiseen. Lisää sekaan maito, 1 rkl Herbamarea ja 2 rkl voita.

Rullan valmistus:

Lisää pannulle 1 rkl voita, paista makkarat molemmilta puolilta. Pilko keväsipuli ja tomaatti. Kasaa rulla näin; laita muusi rieskan päälle, ja tämän päälle makkara. Lisää sinappi ja ketsuppi täytteiden päälle. Seuraavaksi kevätsipuli, tomaatti ja salaatti. Tämän jälkeen laita katkarapusalaattia ja paahdettua sipulia mukaan, kääri kokoon esimerkiksi leivinpaperin avulla; tarjoile. Määrästä tulee runsaat rullat kahdelle.

rullefillings

Tämä ruokalaji on perinteinen ruotsalainen kioskiruoka. Itse tutustuin tähän vasta n. vuosi sitten Anthony Bourdainin tv-ohjelman kautta. Sittemmin olen käynyt syömässä tätä itsekin Tukholmassa käydessäni ja vaikka tämä saattaa kuulostaa hieman erikoiselta, on esimerkiksi nimenomaan tuo katkarapusalaatin, makkaran, muusin ja sipulin liitto todella toimiva.

Useimmissa kioskeissa muusi on jauheesta tehtyä ja makkara jauhoista ruokamakkaraa. Itse käytin tähän tietenkin laadukkaampia tarpeita, mm. Atrian Wilhelm XO makkaraa koska tämä ruoka vaatii pitkän makkaran ja itse perunoista tehtyä muusia. Kaupasta en juuri ostopäivänä löytänyt Vaasan rieskoja, joten käytin lähituottajan Aholan kotileipomon ohrarieskaa. Majoneesina oli Rainbow Kevytmajoneesi 275 g ja creme fraichéna Valion tuote. Katkarapuna käytin Rainbow pakastekatkarapuja. Paahdettua sipulia saa hyvin varustetuista ruokakaupoista valmiiksi pakattuna. Tämä ruoka vaatii ehkä hieman tavallista enemmän vaivannäköä eikä sen tekeminen kotioloissa vastaa pikaruokakulttuuriin liittyvää nopeaa valmistusta, mutta lopputulos palkitsee varmasti. Suosittelen tätä ruokalajia vahvasti muulloinkin kuin vain aamuyön tunneille ruotsalaisella grillikioskilla.

tunnbrodsrulle

Aiheeseen liittyvät hyödylliset linkit:

www.atria.fi
www.maakuntienparhaat.fi/yritys.asp?YritysID=80
www.valio.fi
www.rainbow.fi

Vaikeustaso:

3sipuli

Published in: on 7 heinäkuun, 2009 at 6:24 pm  Comments (2)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://reseptit.wordpress.com/2009/07/07/tunnbrodsrulle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommenttiaJätä kommentti

  1. […] ½ dl kuohukermaa 1 dl grillauskastike 4 kpl Rosamunda perunaa 2 dl katkarapusalaattia (katso ohje täältä) ½ dl […]

  2. […] Olin silloin kyseisestä ruokalajista aivan ällistynyt, mutta nyt olen tehnyt sitä todistettavasti myös itse: Tunnbrödsrulle (kahdelle, ohjeistusta otettu täältä) […]


Jätä kommentti