Kebabin valmistus

Vaikka blogini ideana on tarjota ruokaresepteja, hieman tavoistani poiketen päätin tehdä yksityiskohtaisen ohjeen kebablihan valmistuksesta. Seuraavaksi mainitut perusraaka-aineet muodostavat siten pohjan useille erilaisille annosvaihtoehdoille.

Tein tällä kertaa valmista kebablihaa n. 1800 gramman edestä. Voit käyttää lampaan asemesta myös pelkkää naudanlihaa mutta näin lopputulos ei ole aivan yhtä maukas. Kannattaa muistaa että kebabin tekeminen ei ole nopea prosessi, joskin pisin aika menee uunissa paistamiseen.

Lihan ainekset:

1100 g lampaan paistijauhelihaa
700 g naudan jauhelihaa
20 g aromisuolaa
3 rkl mustapippuria rouhittuna
2 rkl chilijauhetta

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Tärkeätä on vaivata lihaseosta niin kauan, että se muuttuu täysin kiinteäksi möykyksi ja väliin ei jää ilmaa. Yleensä ottaen tähän menee 20-30 minuuttia riippuen käyttääkö yleiskonetta vai tekeekö käsipelillä.

kebab1

Kiinteän lihaseoksen lisäksi yksi merkittäviä asioita kotikebabin valmistuksessa on paistolämpötila. Kebablihaa paistetaan miedolla 100 asteessa neljä tuntia, odottaminen vaatii siis kärsivällisyyttä. Näihin kahteen seikkaan huomiota kiinnittämällä vältyt siltä että lopputuloksena onkin tavallinen lihamureke.

kebab3

Seuraavaksi tärkeintä on muotoilla lihaseoksesta pötkylä ja rullata se mahdollisimman tiiviisti kiinni folion sisälle. Käytän normaalisti kaksinkertaista vuorausta jotta nesteet, rasvat ja mausteet eivät pääse paketista ulos vaan liha pääsee muhimaan rauhassa. Kaiken varalta liha kannattaa kuitenkin paistaa syvällä pellillä jos nesteet valuvat paketista ulos.

kebab2

Neljän tunnin kuluttua voit ottaa kebabin uunista. Avaa käärö varovasti ja anna jäähtyä puoli tuntia ennen viipalointia. Odotellessa voit valmistaa tomaatti- ja valkosipulikastikkeen.

Tomaattikastikkeen ainekset:

400 g tomaattimurska (prk)
300 g mieto tomaattisalsa
2 rkl taloussokeria

Soseuta ainekset tehosekoittimella hienoksi. Salsan tulisuutta vaihtamalla voit vaikuttaa kastikkeen vahvuuteen. Määrästä tulee runsaasti kastiketta, josta voi pakastaa puolet tai kaksi kolmasosaa oman tarpeen mukaan. Kiehauta tarvitsemasi määrä kattilassa niin että kastike vetäytyy kokoon.

Valkosipulikastikkeen ainekset:

2 dl bulgarian ruokajogurttia
2 rkl valkoliekki valkosipulimurska
1 rkl mustapippuria rouhittuna
1 rkl taloussokeria

Lisää mausteet jogurtin sekaan ja sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan. Määrästä tulee enemmän kastiketta kuin kaksi annosta vaatii, mutta valmis kastike säilyy jääkaapissa pari päivää.

Kun liha on hieman jäähtynyt pinnalta, on sitä helpompi leikata. Leikkaamiseen parhaiten soveltuu juustohöylä tai erittäin terävä veitsi.

kebab4

Aiheeseen liittyvät hyödylliset linkit:

www.valio.fi
www.valkoliekki.fi

Vaikeustaso:

5sipuli

About these ads
Published in: on huhtikuu 7, 2009 at 8:57 pm  Comments (3)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: http://reseptit.wordpress.com/2009/04/07/kebabin-valmistus/trackback/

RSS-syöte tämän artikkelin kommenteille.

3 kommenttiaJätä kommentti

  1. [...] aineiden valmistusohjeet täältä. Leiväksi käytin edelliskerrasta yli jääntyttä pitsataikinaa (ohje täällä). Muotoilin [...]

  2. [...] 2 kpl Vaasan Lapin rieska ruis (1 pussi) ¼ kpl Aurajuustoa 1 dl valkosipulikastiketta (katso ohje täältä) 4 rkl KorvGöran kebabkastike 4 kpl mietoa pepperonia ½ punasipuli ½ tomaatti ¼ kurkku 1 dl [...]

  3. [...] 150 g KorvGöranin kebablastua 2 kpl Vaasan Lapin rieska ruis (1 pussi) 2 dl Valion Aura murua 100 g mozzarellaa (yksi pallo) 4 kpl mietoa pepperonia 1 kpl sipuli ½ kpl tomaatti 1 dl valkosipulikastiketta (katso ohje täältä) [...]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: